2008. április 8., kedd

Web 2.0 fogalma

A Web 2.0, az új világháló a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományosan már bárhol bármikor megtekinthető elektronikus levelezésünk mellett, már kedvenc linkjeinket, határidőnaplóinkat, dokumentumainkat, fényképeinket, videó- és hangfájljainkat is elérhetjük az interneten az azonosítónk és a jelszónk megadása után. Mindezt úgy, hogy nem kell a szoftvert a számítógépünkre telepítenünk. A szoftver helyébe a szolgáltatás lép. A web böngészővel megnyíló virtuális munkaasztalon mindent úgy és ugyanott találunk, ahogyan és ahol hagytuk az utolsó kijelentkezéskor, teljesen mindegy, hogy hol és milyen számítógépen vagy éppen telefonon nézzük meg.

Az új világháló használatával lehetőség van arra, hogy a saját dokumentumainkat megosszuk másokkal, azaz a feltett anyagainkat mások is láthatják, megjegyzéseket fűzhetnek hozzá vagy címkézhetik, esetleg szerkeszthetik. Bejegyzéseket írhatnak határidőnaplónkba, mások megnézhetik képeinket, videóinkat és azokat megjegyzésekkel (tag-ekkel) láthatják el. Ezt korlátozhatjuk egy kisebb csoportra (család, kollegák stb.), vagy teljesen nyilvánossá is tehetjük.

Nyaralást, szállodát, éttermet választhatunk úgy, hogy megnézzük mások ajánlásait, illetőleg mi is megoszthatjuk másokkal tapasztalatainkat. Az így feltett kritikákat az odalátogatók pontozhatják, megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk, egyszóval minősíthetnek.

A Web 2.0 egyszerre jelöl újfajta weboldalakat és szolgáltatásokat, a mögöttük álló technológiát és azokat a módszereket, amelyek mindehhez társulnak. A Web 2.0 kifejezést eredetileg Tim O’Really, az O’Really informatikai könyvkiadó tulajdonosa használta. Még 2004-ben indított egy konferencia sorozatot, amely az újfajta webes platformok lehetőségeivel foglalkozott. A konferenciasorozatnak a Web 2.0 nevet adta, amely a jelenség névadójává vált. Egyéb használatos alternatív elnevezések: „kettő-pont-nulla”, „webkettő”, második generációs Web.

A Web 2.0 nem vagy csak nagyon kevés, radikálisan új technológiához kötődik, inkább a meglévő technológiák használatának újragondolása vagy újszerű alkalmazása figyelhető meg működésében. Ilyen módon számtalan új (vagy kevésbé új de új formát kapott) technikai megoldás jelent meg az elmúlt években, ami a Web átalakulását elősegíti.

Nincsenek megjegyzések: