2008. április 8., kedd

A Könyvtár 2.0 meghatározása

- A Könyvtár 2.0 az állandó és tervszerű változtatás modellje.
- A Könyvtár 2.0 által biztosított (felhasználói) eszközök résztvevővé teszik a felhasználót.
- Az első két pontban felsoroltak lehetővé teszik, hogy a Könyvtár 2.0 fejlessze szolgáltatásait jelenlegi felhasználói felé, ugyanakkor a potenciális felhasználókat is elérhesse.

Összefoglalva a Könyvtár 2.0 interaktív, együttműködésen alapuló, multimédiás, webalapú technológiai alkalmazás webalapú könyvtári szolgáltatásokhoz és gyűjteményekhez. Használó központú virtuális közösség, melyben a könyvtár nem egyedül felelős a tartalom előállításáért. Ugyanazokat az eljárásokat és technológiákat alkalmazza, mint a közösség (blogokat, wikiket, RSS-t, chat-et stb.). Ösztönzi az innovációt és kísérletezést az elektronikus könyvtári környezetben.

A Könyvtár 2.0 a könyvtári szolgáltatások olyan modellje, amely lehetővé teszi, hogy a könyvtárosok kielégíthessék a felhasználók folyamatosan változó igényeit. A Könyvtár 2.0 változtatásai a könyvtári szolgáltatási folyamatot és más műveleteket is érintenek. A változások/változtatások a felhasználók folyamatosan változó szükségleteire reflektálnak. A 2.0-ás könyvtár elfogadja, hogy az emberek az információt nem egymagukban, hanem közösségbe ágyazottan keresik és használják fel.

A könyvtár eszközt adhat arra, hogy a felhasználó aktív közreműködőként vegyen részt a weboldal alakításában (címkék, ismertetők). Ez a lehetőség nemcsak a jelenlegi, hanem a potenciális felhasználókat is bekapcsolhatja/elérheti.

Nincsenek megjegyzések: