2008. április 8., kedd

A könyvtáros és a használó együtt alakítják a könyvtárat

A könyvtáros és a használó együtt alakítják a könyvtárat.

A Könyvtár 2.0 néhány jellemzője:
Használó központú: a használók részt vesznek a tartalom-előállításban. Kommentekkel láthatják el a katalógusrekordokat (könyvtáros és felhasználó is), részt vesznek a blogok, wikik írásában, amelyek a könyvtár katalógusából is elérhetőek.
Multimédiás: a gyűjtemény és a szolgáltatás egyaránt tartalmaz szöveges-; videó- és audió-összetevőket. Például a katalógus változatos formátumú elektronikus dokumentumokra mutat (digitalizált dokumentumokra, eredeti hangfelvételekre, tv-felvételekre vagy egy íróról képekre stb.). Ezek fizikailag nincsenek a könyvtárban.
Közösségi: az azonos témakör iránt érdeklődők virtuális közösséget alkothatnak, egymás által keresett vagy szerkesztett dokumentumba is betekinthetnek, illetve együtt is dolgozhatnak.

A Könyvtár 2.0 sikeres bevezetéséhez, használatához és a folyamatos fejlesztéséhez − a felhasználók igényeinek változását is figyelembe véve − mind a könyvtárosnak, mind a könyvtárnak meg kell változnia. Ehhez teljesen új szemléletmódra van szükség. A könyvtárnak folyamatosan követnie és értékelnie kell szolgáltatásait és munkatársait, ha szükséges, be kell avatkozni. Ez lehet akár a szervezeti átalakítás vagy átcsoportosítás. Az új dolgokhoz való rugalmas alkalmazkodásra csak egy jól strukturált szervezet képes. A könyvtárosokra továbbra is szükség lesz a tájékoztató munkák során, a felhasználóképzésben és számtalan hagyományos szolgáltatásban, csupán adaptálni kell az újdonságokat.

Nincsenek megjegyzések: