2008. április 8., kedd

A használói részvétel

A felhasználói részvétel gazdagítja a könyvtárak által felkínált szolgáltatások körét. Ez nem azt jelenti, hogy a felhasználó „átveszi az irányítást”, hanem azt, hogy befolyásolhatja a könyvtárak által biztosított programokat és szolgáltatásokat. A felhasználói részvétel szintje a könyvtáraktól és a felhasználói csoporttól függ (más szinten lesz jelen egy közművelődési könyvtárban és egy szakkönyvtárban). A testreszabható felhasználói felület segítségével a felhasználó megtervezheti, hogy milyen szolgáltatásokat, híreket, programokat szeretne látni a könyvtár weboldalán.

A My Yahoo és a Google News népszerű példái a testre szabott online felületeknek. A címkézés egyre népszerűbb a Flickr és az Amazon felületein.

A címkézés (tagelés) - tételeknek kulcsszavakkal történő leírása - lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját kulcsszavait használja a könyvtárosok által megszokott tárgyszavak helyett. A felhasználói részvétel magában foglalja a szolgáltatással és a könyvtárosokkal (munkatársakkal) kapcsolatos visszajelzés, visszacsatolás, (feed back) lehetőségét is.

Nincsenek megjegyzések: